Zasady układania jadłospisów

Umiejętnośc planowania codziennych posiłków jest niezbędne każdej gospodyni, gdyż właściwie ułożony jadłospis jest głównym kryterium prawidłowego odżywiania się.

Idealny jadłospis uwzględnia:

  • odpowiednią ilośc poszczególnych produktów
  • odpowiedni podział dziennego zapotrzebowania na poszczególne posiłki
  • przyzwyczajenia żywieniowe rodziny
  • zasób portfela 
  • sezonowośc występowania danych produktów
  • urozmaicenie w doborze produktów i ich przyrządzani
[sxc.hu]

Zapotrzebowanie na pokarm poszczególnych członków rodziny różni się znacząco. Dzieci i młodzież powinny spożywac więcej mleka, zaś osoby pracujące fizycznie więcej produktów zbożowych i tłuszczów.
Dzienną dawkę pokarmu należy podzielic na 5 posiłków ze zwróceniem uwagi, aby każdy z posiłków zawierał różne składniki odżywcze z podanych grup produktów:
- produkty zbożowe
- mleko i produkty mleczne
- jaja
- mięsa, ryby, wędliny, drób
- masło i śmietana
- inne tłuszcze
- ziemniaki
- warzywa i owoce (wit C)
- warzywa i owoce (karoten)
- inne warzywa i owoce
- nasiona roślin strączkowych
- cukier i słodycze

Aby urozmaicic jadłospis należy również zwrócic uwagę na smak, konsystencję oraz barwę potraw. Ma to znaczący wpływ na pobudzanie naszego apetytu zwiększając trawienie poszczególnych składników. 
Należy także kierowac się aspektami ekonomicznymi, a tym samym sprawdzac sezonowośc występowania danych produktów, gdyż w sezonie warzywa i owoce są znacznie tańsze od tych hodowanych w szklarniach.

W kolejnym artykule - o czym należy pamiętac przygotowując poszczególne posiłki.


1 komentarz:

  1. Idealną sytuacją jest taka, w której profesjonalny dietetyk układa indywidualnie dobrany do osoby jadłospis. Teraz na wiosnę doskonała będzie dieta oczyszczająco-wzmacniająca :). Polecam!

    OdpowiedzUsuń