Białko roślinne a białko zwierzęce

Sądzi się, że białko zwierzęce jest najlepszym źródłem białka dla naszego organizmu. Prawda jest jednak nieco inna. O wynikach poniżej.

Białko zwierzęce.
Na pewno białko to jest lepiej przyswajalne od białka roślinnego. Białko, które zawiera wszystkie aminokwasy jest w jajku. Jednak w kontakcie z produktami pochodzenia zwierzęcego należy być ostrożnym, ponieważ są one też źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które w dużych dawkach mogą powodować negatywne skutki. Uważa się, że mięso posiada właściwości wzmacniające, jednak jedzone z umiarem. Tworząc jadłospis wybierać należy przede wszystkim chude mleko, chudy drób oraz ryby.

Białko roślinne.
Tutaj najlepszym źródłem białka są rośliny strączkowe i produkty zbożowe. Białko roślinne nie jest tak dobrze przyswajalne jak zwierzęce, jednak ze względu na to, że nie zawiera tłuszczu i jest dobrym źródłem błonnika oraz witamin, można bez wątpienia przyjąć, że w ogólnym podsumowaniu jest korzytniejsze dla naszego organizmu. Przyswajalność zwiększa się dodatkowo zestawiając odpowiednio produkty, np. warzywa z kaszą, dzięki czemu można uzyskać nawet ok 30% więcej białka.
Jeśli nie jesz mięsa ważne jest łączenie białek, by uzupełniały się ze sobą. Tym sposobem zapewniamy sobie wszystkie potrzebne aminokwasy.
Dieta oparta na białku roslinnym ma działanie uspakajające i odprężające.


Ludzie zdrowsi to Ci, którzy opierają swoją dietę głównie na białku roślinnym. W tych czasach nie da sie jednak całkowicie wyprzeć z diety białka zwierzęcego, więc spożywajmy je z umiarem tak, by nie zagrozić swojemu zdrowiu.

1 komentarz:

  1. Produkty ekologiczne ktore mamy narynku sa bardzo drogie ale jest rozwiazanie w www.grupamtw.com prosze odwiedz ta strone i przeczytaj dokladni ,powiaom znajomych

    OdpowiedzUsuń