Śniadanie powinno zawierac szeroki wybór produktów spożywczych. Niezbędne są tu produkty mleczne, zbożowe, masło, ser, wędlina, jaja, a także warzywa lub owoce.
Przykładowe śniadanie: herbata, jajka gotowane na twardo, warzywa np. rzodkiewka, pomidor czy sałata, chleb razowy, masło.
Drugie śniadanie to posiłek, który zapobiega uczuciu zmęczenia w ciągu dnia, jest więc również ważnym składnikiem naszego jadłospisu.
Przykład drugiego śniadania: kefir, kanapka z twarogiem ze szczypiorkiem, jabłko.
[sxc.hu]
Obiad natomiast powinien byc dla nas najbardziej obfitym posiłkiem w ciągu dnia, ponieważ pokrywa około 30-40% dziennego zapotrzebowania na kalorie. należy w nim uwzględnic wszystkie z 12 grup produktowych. Podstawowy obiad składa się z: mięsa, ryby lub jaj,warzyw (najlepiej świeżo ugotowanych) oraz ziemniaków, klusek lub kaszy.
Można zaplanowac obiady jednodaniowe pełnowartościowe jak np. barszcz ukraiński z wkładką mięsną, jednak w miarę możliwości można przygotowac kilka razy w miesiącu syty obiad składający się z dwóch dań.
Przykładowy obiad: zupa pomidorowa, gulasz z kluskami, surówka z kiszonej kapusty, kompot z czereśni.
Kolacja natomiast powinna byc lekkostrawna, mniej obfita i jedzona najwyżej na 2 godziny przed snem. Unikac należy potraw smażonych, tłustych, po których czujemy uczucie ciężkości.
Przykładowa kolacja: zsiadłe mleko z ziemniakami, owoce
Odpowiednio zaplanowany i pełnowartościowy jadłospis na pewno przyniesie wiele korzyści zdrowotnych całej rodzinie. Zacznijmy zatem korzystac z dobrodziejstw natury i urozmaicac nasze posiłki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz