Wiosenna sałatka z kapusty pekińskiej

Hitem poprzedniej wiosny były lekkie, niemalże typowo wiosenne sałatki. Robi się je szybko, a w konsekwencji pieszczą oko swoim delikatnym wyglądem :)
Dziś na stół powędrowała sałatka z kapusty pekińskiej.




Składniki:
  • kapusta pekińska
  • cebula
  • puszka kukurydzy
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę umyć, odsączyć z wody i porwać na małe kawałki. Ja kroję kapustę jedynie do sałatek z majonezem, natomiast do lekkich sałatek wolę ją porwać gdyż wygląda wtedy o wiele smaczniej :)
Kukurydzę odsączyć. Cebulę (można równiez użyć czerwonej) pokroić w piórka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Na koniec dodać oliwę i przyprawić.
Sałatka świetnie smakuje jako lekka kolacja, również dobrze komponuje się jako dodatek do obiadu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz