Praca mózgu a odżywianie

Przede wszystkim by praca naszego organizmu nie była zaburzona, należy jadać regularnie, 4-5 posiłków dziennie.
Produkty, które wspomagają odpowiednią pracę mózgu to:
  • produkty zbożowe - pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe
  • kakao i gorzka czekolada
  • jajka
  • ryby morskie
  • mięso
  • owoce - jagody, truskawki, borówki, banany
  • warzywa - marchewka, seler naciowy
  • pestki dyni, słonecznika, migdały, orzechy

Czego natomiast należy unikać?
  • fast food'y
  • zbyt duża ilość soli
  • alkohol

Problemy z koncentracją, zaburzenia pamięci, zaburzenia układu nerwowego to coraz częstsze zjawisko u osób, które odżywiają się niewłaściwie.
Spróbujmy więc każdego dnia tak układać jadłospis, aby nasz organizm otrzymał produkty sprzyjające dobrej pracy naszego mózgu.
Makaron ze szpinakiem, sałatka z tuńczyka, surówka z kapusty pekińskiej i marchewki, sałatka z selerem naciowym czy szpinakowe tagliatelle to tylko niektóre z propozycji, jakie można wykorzystać podczas przygotowywania posiłków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz