Produkty, które wspomagają odpowiednią pracę mózgu to:
- produkty zbożowe - pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe
- kakao i gorzka czekolada
- jajka
- ryby morskie
- mięso
- owoce - jagody, truskawki, borówki, banany
- warzywa - marchewka, seler naciowy
- pestki dyni, słonecznika, migdały, orzechy
Czego natomiast należy unikać?
- fast food'y
- zbyt duża ilość soli
- alkohol
Problemy z koncentracją, zaburzenia pamięci, zaburzenia układu nerwowego to coraz częstsze zjawisko u osób, które odżywiają się niewłaściwie.
Spróbujmy więc każdego dnia tak układać jadłospis, aby nasz organizm otrzymał produkty sprzyjające dobrej pracy naszego mózgu.
Makaron ze szpinakiem, sałatka z tuńczyka, surówka z kapusty pekińskiej i marchewki, sałatka z selerem naciowym czy szpinakowe tagliatelle to tylko niektóre z propozycji, jakie można wykorzystać podczas przygotowywania posiłków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz